Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?
11 Temmuz 2024

Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Kırmızı kantaron yağı, antiseptik, antibakteriyel, kanama durdurucu, yara ve yanık iyileştirici ve iltihap önleyici özelliklere sahip bir bitkisel yağdır. Kantaron otu, ılıman iklime sahip bölgelerde yetiştirilmektedir ve bu bitkinin çiçekleri, yetiştiği bölgeye göre farklı renklere sahip olabilir. Kırmızı kantaron, 10-50 cm aralığında değişen iki yıllık bir bitkidir ve balçıklı, kireçli toprağı sever. Avrupa ve Türkiye'de yaygın olarak yetişir. Çiçekleri güneşin doğmasıyla açılır ve batmasıyla kapanır. Kırmızı kantaron, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları üzerinde etkili olup, sarı kantaron ise sinirsel rahatsızlıklarda kullanılır. İçeriğinde bol miktarda A ve C vitaminleri ile çeşitli mineraller bulunur.

Kırmızı Kantaron Yağının Faydaları
  • Yara üzerinde mikrop oluşumunu önler.
  • İltihap önleyici etkisi sayesinde yaralarda iltihap oluşumunu engeller.
  • Hücrelerin daha hızlı yenilenmesine katkı sağlar.
  • Güneş yanıklarında oluşan ağrıların kısa sürede giderilmesini sağlar.
  • Deride oluşan morluk ve şişkinliklerde etkilidir.
  • Cilt bakımında kullanılarak cildin pürüzsüz bir yapıya kavuşmasını sağlar.
  • Sırt ağrılarında kullanılır.
Kırmızı kantaron yağı, sırt ağrıları, lumbago, siyatik ve romatizma üzerinde masaj yöntemiyle kullanıldığında iyileştirici etkiye sahiptir. Dahilen kullanıldığında kan şekerini düşürür ve özellikle mide ağrısı ile ülser tedavisinde etkilidir. Ayrıca üşüyen kişiler, kantaron yağı yardımıyla bu sıkıntıdan kurtulabilir. Dahilen kullanımda, bir çay bardağı suya 5-6 damla damlatılarak tüketilebilir. Ancak dahilen kullanım yapılmak istenirse bir tatlı kaşığı tüketilmelidir. Fazlası vücuda yan etki yapabilir. Taze ve kurutulmuş kantaron otu çiçeği ezildikten sonra 1-1.5 litre su içinde bir yemek kaşığı kadar atılır. Kısık ateşte 10-15 dakika kadar kaynatılır ve gün içinde çay gibi tüketilebilir. Ezilmiş kantaron çiçeği ise bal ile tatlandırılarak yenilebilir. Uzun süreli kullanımlarda vücutta kaşıntı meydana gelebilir.

Kırmızı Kantaron Yağının Diğer Kullanım Alanları

Geçmiş yıllarda kantaron yağı, göz ve yara tedavisinde, adet söktürücü, mide ekşimesinde, kan yapıcı ve güçlendirici olarak kullanılmıştır. Kırmızı kantaron yağı, balgam sökmede, damar sertliğinde, akciğer hastalığında, prostat önleyici olarak da kullanılır. Ciltteki lekelere ve sivilcelere karşı da etkilidir. Hafif ve orta derece depresyonlara karşı önerilen kullanım dozu, 300 miligramlık kırmızı kantaron günde üç defa çay ile kullanılabilir. Menopoz evresindeki bayanlara tavsiye edilir. Sinir sıkışmasına karşı kantaron yağı kullanımı için 1 litre saf zeytinyağının içerisine kantaron yağı karıştırılır ve sinir sıkışması olan bölgeye ovularak uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

çağla

20 Mayıs 2024 Pazartesi

merhaba , ilk defa duydum bunları ve şaşırdım birşeyi çok merak ediyorum diyelim günde 3 defa suyla karıstırıp ıcıyoruz kantaron yagını peki bunu nekadar sure yapmalıyız 15gun yapıp 1hafta ara verıp tekrar mı uygulanmalı nasıl olmalı yanı ? ve ben çok üşüyen biriyim :D yada agız yoluyla bır tatlı kasını gecmemeli diyor onu nekadar sure uygulanmalı ki .teşekkürler şimdiden cevap için :)

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, kantaron yağıyla ilgili uygulama süresi ve sıklığı konusunda net bir kılavuz olmamasına rağmen genel öneri, düzenli kullanımın etkili olabileceğidir. Günlük 3 defa suyla karıştırıp içmek yerine, genellikle sabahları aç karnına bir çay kaşığı alınması tavsiye edilir. Ancak, kantaron yağının kullanımı konusunda uzman bir sağlık profesyoneliyle görüşmeniz daha doğru olacaktır. Aynı şekilde, kantaron yağının üşüme gibi belirtileri geçirmediği ve ağız yoluyla alınmaması gerektiği konusunda da uzman birinden bilgi almanız faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

soru

gofret

16 Nisan 2024 Salı

kırmızı kantoron yağını cildime nasıl uygulayabilirim.bayağı yoğun ve elime yapışıyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba gofret,

Kırmızı kantaron yağını cildine uygularken, yağın yoğunluğu ve yapışkanlığı sebebiyle bazı noktalara dikkat etmelisin. İlk olarak, yağı cildine uygulamadan önce eline bir miktar al ve avuç içlerinde ısıtarak biraz incelt. Bu, yağın daha kolay emilmesini sağlar. Daha sonra nazik hareketlerle cildine masaj yaparak uygula. Eğer hala yoğun gelirse, hindistancevizi yağı veya badem yağı gibi taşıyıcı yağlarla seyreltebilirsin. Bu, hem uygulamayı kolaylaştırır hem de cildine ekstra nem sağlar. Ayrıca, yağı uyguladıktan sonra fazla yağı almak için temiz bir havlu veya peçete kullanabilirsin.

Umarım bu öneriler işine yarar, iyi günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Cansin

Pamuk yardımıyla temiz cildinize az az uygulayabilirsiniz. Ben elimde cam kesigi vardı kullandim baya faydasini gördüm ama tamamende iyilestirmedi.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Lahana Yağının Faydaları Nelerdir?

Lahana Yağının Faydaları Nelerdir?

Güncel

Alabalık Yağının Faydaları Nelerdir?

Alabalık Yağının Faydaları Nelerdir?