Sıvı Yağ Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Haziran 2024

Sıvı Yağ Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sıvı Yağ

Yağlar, insan sağlığı için vazgeçilmez bileşenlerdir. Vücut için gerekli enerjinin büyük bir kısmı yağlardan sağlanır. Bir gram yağ, 9 kalori enerji içerirken, karbonhidratlar ve proteinler bir gramda 4 kalori enerji sağlar. Alkolün ise bir gramında 7 kalori bulunmaktadır. Vücut, beslenme yoluyla aldığı yağları depolar ve enerjiye ihtiyaç duyduğunda bu depoları kullanır. Yağlar ayrıca yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerinin emilimini sağlar. Vücut ısısının korunmasında ve organların dış darbelerden korunmasında önemli bir rol oynar. Ancak, fazla yağ tüketimi kanser ve obezite gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle, günlük kalori ihtiyacının %25-35'ini karşılayacak kadar yağ tüketimi önerilmektedir. Yağlar, yağ asitlerinden oluşur ve bu yağ asitleri, karbon bağlarına göre doymuş veya doymamış yağlar olarak iki gruba ayrılır. Sıvı yağlar, doymamış yağlar grubunu temsil eder.

Doymamış Yağlar

Doymamış yağlar, vücudun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerini almanın en sağlıklı yoludur. Oda sıcaklığında sıvı halde bulunmaları nedeniyle sıvı yağ olarak bilinirler. Genellikle bitkisel kaynaklı yağlardır. Doymamış yağ asitlerinde bir veya birden fazla karbon bağı, hidrojenle bağlanmamıştır. Sıvı yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Tekli doymamış yağlar, insan vücudunda üretilebilmektedir. Tekli doymamış yağların, insan vücudu için gerekli kalori miktarının %15'ini, çoklu doymamış yağların ise günlük kalori ihtiyacının %10'unu karşılayacak şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Tekli Doymamış Yağlar

Zeytin ve kanola yağları, kuruyemiş yağları (badem, fıstık, ceviz, fındık) ve avokado yağı bu grup içerisinde yer alır. Bu yağlar, oda sıcaklığında sıvı halde bulunurken, buzdolabına koyulduğunda yavaş yavaş katılaşma sürecine girerler. Tekli doymamış yağların tüketimi, iyi kolesterolü dengede tutarken kötü kolesterolün düşmesini sağlar.

Çoklu Doymamış Yağlar

Çoklu doymamış yağların kullanımı, katı yağların yani doymuş yağların kullanımından daha sağlıklıdır. İyi kolesterolü dengede tutar ve kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Çoklu doymamış yağ asitlerinin omega-3 ve omega-6 olmak üzere iki yağ asidi grubu vardır. Omega-6 grubundaki sıvı yağlar arasında mısır özü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı bulunur. Omega-6 yağ asidinin majör yağ asidi linoleik asittir. Linoleik asit, serbest oksijen radikallerine dönüşebildiğinden, günlük kalori ihtiyacının %10'undan fazla tüketilmemelidir. Omega-3 yağ asitlerinin majör yağ asidi alfa linoleik asittir. Bu yağ grubu genel olarak balıklarda bulunur. Balıklarda bu yağ asitlerinin görülmesinin sebebi, yosunlarla beslenmelerindendir. Yani yine bitkisel kaynaklıdır. Omega-3 yağ asitlerinden oluşan çoklu doymamış yağlar, vücut için oldukça sağlıklı bir sıvı yağ türüdür. Koroner hastalıkların önlenmesinde ve kötü kolesterolün düşürülmesinde çok etkilidir. Ayrıca, omega-3 yağ asitlerinden oluşan çoklu doymamış yağlarla beslenenlerde ani ölüm riski daha az görülmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Çilek Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Çilek Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Güncel

Susam Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Susam Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Güncel

Defne Yağı Nasıl Yapılır?

Defne Yağı Nasıl Yapılır?