Biberiye Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Biberiye Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biberiye Yağı

Biberiye yağı, kozmetik, sağlık ve beslenme alanlarında birçok kullanım çeşidine sahiptir. Özellikle bitkisel tedaviye artan ilgi, biberiye yağının popülaritesini artırmıştır. Geçmişten günümüze kadar birçok kullanım çeşidine sahip olan biberiye yağı mucizevi bir yağdır. Biberiye yağı, su buharı distilasyonu ile biberiye bitkisinin yapraklarından elde edilmektedir. Sert ve keskin bir aromaya sahiptir.


Biberiye Bitkisinin Yetiştiği Bölgeler

Ülkemizde biberiye bitkisi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Mersin'den başlayıp İskenderun'a kadar uzanan bölgelerde yayılış göstermektedir. Genellikle maki florası içerisinde, orman içi boşluklarda, özellikle koruma altındaki ağaçlandırma sahalarının içerisinde, dağların kuru ve güneşli kısımlarında, tarla ve üzüm bağlarının kenarlarında yabani olarak yetişmektedir. Ayrıca Batı ve Güney Batı Anadolu'da bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.


Tarihi Kullanım Alanları

Avrupa'da eski bir inanca göre, yastık altına biberiye koyarak uyumak kişiyi kabuslardan korur. Ayrıca insanlar boyunlarına biberiye keseleri asarak vebadan şüphelendikleri yerlere gittiklerinde bu biberiye kokusunu koklayarak vebadan korunmaya çalışmışlardır. Özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan mikrobik hastalıkların yayılmasını engellemek için hastanelerde kurutulmuş biberiye dalları yakılarak kullanılmıştır. Cezaevi gibi toplu yaşam alanlarında ortaya çıkabilecek ateşli hastalık mikroplarına karşı da mahkeme salonlarına özellikle biberiye bitkisi asılırdı. Ayrıca bitkinin güve kovucu etkisi olduğu için genellikle yatak örtülerinin güvelenmesini önlemek için kullanılırdı. Günümüzde yaygın olarak yemeklere lezzet katması için kullanılır.


Biberiye Yağının Faydaları

  • Halk tıbbında dahili olarak sindirim sistemi şikâyetlerinde, migrende, adet düzensizliğinde, baş ağrılarında, yorgunluk hallerinde, baş dönmesinde ve hafıza kayıplarında kullanılır.
  • Harici olarak ise genelde lapa şeklinde yaraların üzerine uygulanarak yara iyileştirici ve egzama tedavisinde ağrı kesici etkisi nedeniyle kullanılır. Kas ağrılarında ve siyatik sinir ağrılarında kullanılmıştır. Boğaz ve ağız yaralarını tedavisinde de faydalı olduğu görülmüştür.
  • Biberiye yağının içerisinde bulunan borneol önemli bir antispazmodik etkili maddedir. Borneol, asetilkolinin kısmi agonistidir. Bu antispazmodik etkisi safranın akışını kolaylaştırarak koleretik etki yapar, bu yüzden dahilen dispeptik hastalıklarda mide, bağırsak ve safra düzenleyici olarak kullanılmıştır.
  • Gaz söktürücü ve sindirime yardımcıdır. İştah açıcı etkisi de bulunmaktadır. Özellikle gazdan dolayı oluşan doluluk hissini gidermede kullanılır.
  • Hazımsızlık sonucu mide ve bağırsakta meydana gelen hafif krampları da gidermede kullanılır.
  • Biberiye yağı antioksidan özellik taşımaktadır. Bunu ise yapısında bulunan triterpenler sağlar. Yapılan testler sonucunda, biberiye karbontetraaklorür ile yapılan toksisite deneylerinde karaciğer koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır.
  • Biberiye yağı, harici olarak düşük basınç kökenli dolaşım bozukluğu hastalıklarında ve romatizmada kullanılır.
  • Biberiye yağının içerisinde diterpenler bulunduğu için antimikrobiyal ve antiviral etki göstererek dezenfekte amaçlı kullanılabilir.
  • Biberiye yağı, aromaterapide sıkça kullanılan bir yağ çeşididir. Aromaterapide rubefiyan yani kan akımını hızlandıran etkisinden dolayı kullanılır. Fakat deride iritasyona neden olduğu için dikkatli kullanılmalıdır. Bu rubefiyan özelliğinden dolayı selülit tedavisinde kullanılır.
  • Saç ve ayak bakım ürünlerinin içerisinde bulunur.
  • Yemeklerde aroma verici olarak da kullanılır.
  • Adale ağrılarında analjezik etkisi olduğu için kullanılır.
  • Veterinerlik alanında özellikle anti-parazit ve tüy dökücü özelliğinden faydalanılır.
Alman E komisyonu, biberiyenin kan basıncı hastalıklarında, sindirim sistemi bozukluklarında, iştah kesilmesi durumunda ve romatizmal hastalıklarda kullanımını onaylamıştır. Yapılan araştırmaları kabul etmiştir.


Biberiye Yağının Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biberiye yağı kullanırken tavsiye edilen dozuna dikkat etmelisiniz. Bu dozu eczacı veya doktora danışarak öğrenebilirsiniz. Farmakopelerde tavsiye edilen doz günde 10-20 damladır. Eğer biberiye yağı tavsiye edilen dozlarda alınırsa toksik değildir. Bitkiye direkt temas sırasında kontak alerjiye sebep olabilir. Tedavi edici dozlarda herhangi bir yan etki görülmemiştir, fakat görüldüğü takdirde doktora başvurulmalıdır. Geçmişte çok yüksek dozlarda çocuk düşürmek amacıyla yanlış şekilde kullanılmış, fakat bu yanlış kullanım sonucunda kişilerde koma, spazm, kusma, rahim kanamaları gibi harabiyetler meydana gelmiştir. Biberiye yağının aşırı kullanımı sonucunda kişilerde epileptojen etki yapar, yani epilepsi nöbetine neden olur.

Hamilelerde biberiye yağı kullanımı doktora danışmadan tavsiye edilmez.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Doymuş Yağ Asidi Nedir?

Doymuş Yağ Asidi Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Yumurta Yağı Nasıl Çıkarılır?

Yumurta Yağı Nasıl Çıkarılır?