Lavanta Yağı Özellikleri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Lavanta Yağı Özellikleri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lavanta Yağı ve Elde Edilmesi

Lavanta yağı, lavanta bitkisinin çiçeklerinden buhar distilasyonu yöntemi ile elde edilir. Lavanta, hoş kokusu ve estetik görüntüsü ile bilinen bir bitkidir. Bu nedenle parfüm, sabun gibi kozmetik ürünlerde sıkça kullanılır. Lavanta yağı, özellikle aromaterapide yaygın olarak kullanılan bitkisel yağlardan biridir. Aromatik karışımlar içinde de kullanılan lavanta yağı, sedir ağacı, çam ağacı, Hindistan cevizi yağı ve adaçayı yağı gibi diğer yağlarla harmanlanarak uygulanabilir.

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir?

Anksiyete ve Stres Yönetimi

Lavanta yağı, kaygı ve endişe gibi durumlarda oldukça faydalıdır. Masaj yağlarında kullanıldığında etkili sonuçlar verir. Badem yağı veya jojoba yağı gibi sakinleştirici etkisi olan yağlarla karıştırılarak kullanılabilir.

Uykusuzluk

Uykusuzluk için alternatif tedavi yöntemleri arayan kişiler, lavanta yağından faydalanabilir. Kimyasal içerikli uyku ilaçları yerine, gece yatarken yastığa birkaç damla lavanta yağı damlatılarak uyku düzeni sağlanabilir.

Sinir Sistemi

Sakinleştirici ve yatıştırıcı kokusuyla sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlar. Baş ağrısı, migren, gerginlik ve depresyon gibi sorunların tedavisinde kullanılabilir. Otonom sinir sistemi üzerinde de etkilidir.

Üst Solunum Yolu

Ocakta kaynayan suya birkaç damla lavanta yağı eklenip buharı teneffüs edilerek burun tıkanıklığı ve sinüs enfeksiyonları giderilebilir. Ayrıca alın ve boyun çevresine birkaç damla sürülerek rahatlatıcı etkisi artırılabilir.

Yanıklar

Antiseptik etkisi sayesinde yanıkların iyileşme sürecinde önemli rol oynar. Yanık izlerinin iyileşmesine yardımcı olur ve ağrı kesici etkisi sayesinde yanık ağrılarını hafifletir. Yanan bölgeye birkaç damla lavanta yağı sürülüp hafifçe yayarak uygulanabilir.

Böcek Isırıkları

Böcek ısırıkları, günlük aktiviteleri olumsuz etkileyebilir. Lavanta yağı, böcek ısırıkları sonucu oluşan yanma ve kaşıntı gibi sorunlarda kullanılabilir. Ayrıca böcek kovucu olarak da etkili bir yöntemdir.

Kan Akışı

Lavanta yağı, kan akışını iyileştirici etkiye sahiptir. Kan basıncını düşürerek yüksek tansiyona karşı iyi gelir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirir ve kalp krizi riskini azaltır.

Ağrı Kesici

Lavanta yağı, eklem, kas, boyun, omuz ve artrit ağrıları için kullanılabilir. Baş ve karın ağrıları için de oldukça etkilidir. Ağrıyan bölgeye masaj yaparak uygulanabilir. Sorunlu bölge için hazırlanan kompres suyuna birkaç damla eklenerek de kullanılabilir.

Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemini artırıcı etkisi bulunan lavanta yağı, vücutta antikorlarla savaşarak birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Direnç artırıcı etkisi vardır.

Mantar

Lavanta yağı, mantar hastalığına karşı kullanılabilir. Kafa, tırnak ve ciltte oluşan mantarlarla mücadele eder. Özellikle ayak mantarı ve saçkıran için alternatif bir tedavi yöntemidir. Mantar için lavanta yağı, bir parça pamuğa damlatılıp sorunlu bölgeye uygulanabilir.

Cilt Sağlığı

Antibakteriyel etkisi sayesinde ciltte sebum üretimini dengelemeye yardımcı olur. Sivilce, akne ve ciltte oluşan lekeler üzerinde etkilidir. Taşıyıcı bir yağ ile karıştırılarak kullanılabilir. Egzama nedeniyle oluşan kaşıntı, döküntü ve kuruluğu giderir.

Saç Sağlığı

Saç derisine masaj yaparak kullanıldığında saç dökülmesini azaltır ve saç köklerini kuvvetlendirir.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Lavanta yağı, düzenli kullanılan şampuan, losyon gibi kozmetik ürünlerin içine birkaç damla eklenerek kullanılabilir. Şeker, Hindistan cevizi yağı ve lavanta yağı karıştırılıp masaj ürünü olarak kullanılabilir. Tropikal olarak kullanılacak alana birkaç damla damlatılarak uygulanabilir. Hassas ciltlerde seyreltilerek kullanılmalıdır.

Lavanta Yağı Zararları Nelerdir?

Lavanta yağının bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak çocuklar ve gebeler için uygun olmadığı düşünülür. Uçucu yağlar hassas cilt tiplerinde tahriş ya da alerjiye yol açabilir. Bu nedenle kullanmaya başlamadan önce cilt üzerinde ufak bir alanda test yapılarak kullanılmalıdır. Herhangi bir yan etkiye maruz kalmamak için kullanılacak ürünün kaliteli ve saf olması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nursema

29 Mayıs 2024 Çarşamba

Lavanta yağın kokusu var mı lavanta kokusu geliyorsa bu oda kokusu olarak da kullanılabilir diye düşünüyorum. İnsan vücuduna bu kadar çok faydasının olması beni şaşırttı.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Cerir

İyi akşamlar Nursema hanım lavanta gibi çiçek yağlarının esans niteliğinde kokuları vardır. Özellikle lavanta yağının oldukça yoğun bir kokusu vardır. Bu nedenle oda kokusu, parfüm, kolonya gibi değişik amaçlarla kullanılabilir. Bunun için 250 mililitre suya 3-4 damla lavanta yağı yetecektir. Bunu istediğiniz koku yoğunluğuna göre deneyerek sizde ayarlayabilirsiniz.

2. Cevap
cevap

Visali

Merhahalar. Evet lavanta yağı evde oda kokusu olarak da kullanılabiliyor. Bir şişeyi suyla doldurup içerisine 4 5 damla lavanta yağı damlatarak oda spreyi yapabilirsiniz. Odalarda ki mikrop ve bakterileri öldürecektir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Göbek Yağı Nasıl Eritilir?

Göbek Yağı Nasıl Eritilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Badem Yağı Faydaları Nelerdir?

Badem Yağı Faydaları Nelerdir?

Acı Badem Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Acı Badem Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Badem Yağı Nasıl Kullanılır?

Badem Yağı Nasıl Kullanılır?

Hurma Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hurma Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İnsan Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İnsan Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?