Vücut Yağ Oranı Kaç Olmalı?
22 Haziran 2024

Vücut Yağ Oranı Kaç Olmalı?

Vücut Yağ Oranı Kaç Olmalı

Vücut yağ oranının ideal değerleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu farklılık, yaş, boy, cinsiyet ve bireysel metabolik özelliklere bağlı olarak değişir. Örneğin, 15 yaşındaki bir çocukta bulunan yağ oranı, başka bir 15 yaşındaki çocuğun yağ oranından farklı olabilir ve her iki durumda da bu oranlar normal kabul edilebilir. Bunun nedeni, yağ oranının boy ve diğer fiziksel özelliklere göre değişiklik göstermesidir.

Vücut Kitle İndeksi (VKİ)

Vücut kitle indeksi (VKİ), kişilerin kilo durumlarını belirlemek için kullanılan pratik bir yöntemdir. VKİ, obezite riskini değerlendirmek için ara sıra kontrol edilmelidir. VKİ, kilonuzun kilogram cinsinden değeri ile boyunuzun metre cinsinden değerinin karesine bölünmesiyle hesaplanır.

Örneğin, boy 180 cm ve kilo 75 kg ise:

Kilo (Boy*boy): 75/(1.80*1.80) = 23.14

VKİ hakkında farklı açıklamalar bulunmakla birlikte, gerçekçi olan yaklaşım kas ve yağ oranıdır. Temel besin maddeleri proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller, vitaminler ve su olmak üzere altı grupta toplanır. Bu maddelerin vücutta farklı oranlarda bulunduğunu belirtmek gerekir. Vücudun yaklaşık %50-60'ı sudur; yağ oranı arttıkça su oranı düşer, yağ oranı azaldıkça ise su oranı artar. Bu nedenle kadınların vücudunda daha az su bulunur. İdeal su oranı erkeklerde %15, kadınlarda %22'dir. Protein seviyesi ise %18-20 civarındadır ve kas miktarı ile genellikle orantılıdır. Bu nedenle erkeklerde protein oranı daha yüksektir. Bazen vücutta saptanan fazla yağ oranının nedeni bir hastalığa dayanabilir. Örneğin, çocukluk yaşlarından itibaren başlayan ve gün geçtikçe artan obezite sorunu bunlardan biridir. Vücudunuzda fazla yağ oranı ile karşılaşırsanız, bu yağ oranının fazlalığının asıl nedenini doktorunuza danışarak öğrenmelisiniz.

İdeal Vücut Yağ Oranı

İdeal vücut ağırlığının belirlenmesinde yaş, kas ve yağ oranı, boy, cinsiyet ve kemik yoğunluğu gibi çeşitli etkenler rol oynar. Sonuç olarak depolanmış yağlarla birlikte yapısal yağları da gösterir. Yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereken yağ miktarı kadınlar ve erkekler arasında farklılık gösterir. Yapısal yağ oranı erkeklerde %2-5, kadınlarda ise %10-13'tür. Vücut yağı %25'in üzerinde olan bir erkek ya da %31'in üzerinde olan bir kadın şişman ya da obez olarak kabul edilir. Vücut yağ oranı kaç olmalı sorusuna verilen cevaplar, VKİ'de olduğu gibi, hareketsiz bir kişinin olimpiyat şampiyonundan daha sağlıklı görünmesini sağlamaz. Bir insanın vücut yağının hesaplanmasının çeşitli yolları vardır ancak hiçbiri %100 doğru sonuç vermez, tahminler oldukça yakındır. Ölçüm yöntemleri arasında yakın kızılötesi etkileşim, dual enerjili X-ışını absorbsiyometrisi ve biyoelektrik direnç analizi bulunur.

Stres ve Yağ Oranı

Vücuttaki fazla yağ oranının nedeni bazen yoğun stres altında çalışan insanlarda ve sınav dönemindeki gençlerde görülebilir. Kişideki yoğun stres, metabolizmanın çalışma düzenini bozarak sindirim problemlerine yol açar. Dolayısıyla alınan besinler içerisindeki yağ, sindirime uğramadan vücudun herhangi bir yerinde depolanır. Günlük olarak özellikle tükettiğimiz un ve unlu mamuller içerisindeki karbonhidrat, vücutta aşırı yağlanmaya yol açarak yağ oranını artırır. Her ne olursa olsun, vücudunuzdaki yağ oranını düşürmek ya da artırmak isterseniz, mutlaka bunu uzman kişiler kontrolünde gerçekleştirin. Çünkü vücut yağ oranı çok fazla düştüğünde ya da çok fazla arttığında, kişide farklı sağlık problemlerine yol açarak olumsuz etkiler gösterebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hint Yağı Ne İşe Yarar?

Hint Yağı Ne İşe Yarar?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yılan Yağı Saç Uzatır mı?

Yılan Yağı Saç Uzatır mı?

Melisa Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Melisa Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Ayı Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayı Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Jojoba Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Jojoba Yağının Saça Faydaları Nelerdir?