Bölgesel Yağ Aldırma Nedir ve Nasıl Yapılır?
26 Haziran 2024

Bölgesel Yağ Aldırma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bölgesel Yağ Aldırma

İnsanlar bazen kilolu olmasa bile vücutlarında bölgesel olarak fazla miktarda yağ birikimi yaşayabilirler. Bu durum, görsel açıdan rahatsızlık yaratabilir. Bölgesel yağlar, genel vücut yağlarına kıyasla çok daha zorlu bir şekilde vücuttan atılmaktadır. Yapılan egzersizler ve diyetler bu yağların ortadan kalkmasını sağlamamaktadır. Bu durum, birçok insan için rahatsız edici olmasının yanı sıra, yağın bulunduğu bölgede diğer organlara da zarar verebilir. Genellikle damar tıkanıklıklarına yol açan bölgesel yağlar, eskiden sadece egzersiz ve diyet yöntemleriyle vücuttan atılabiliyordu. Ancak, gelişen teknolojilerle birlikte tıp alanında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu nedenle, birçok hastalığa yeni ve etkili yöntemler geliştirilmiştir. Eskiden imkânsız olarak görülen sağlık sorunları bile artık çok daha kolay ve ağrısız yöntemlerle çözüme kavuşturulmaktadır.

Bölgesel yağlar, erkeklerde daha sık görülmesine rağmen kadınlar için daha büyük bir sorundur. Kadınların estetiğe daha fazla önem vermesi, bu sorunun kadınlarda daha çok kafaya takıldığını göstermektedir. Gelişen tıp ile birlikte bölgesel yağ aldırma tekniklerinde de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Eski yöntemler geride bırakılarak çok daha kolay şekillerde yağlar bölgeden alınmaktadır. Ancak, yöntemler ne kadar gelişmiş olursa olsun, birçok tıbbi tedavi gibi bu tedavilerin de bazı riskleri bulunmaktadır. Tıbbi olarak bölgesel yağ aldırma, estetik cerrahi alanına girmektedir; yani bir hastalık ya da bulgu değildir.

Bölgesel Yağ Aldırma Yöntemleri

Günümüzde en çok kullanılan bölgesel yağ aldırma yöntemlerinden biri, ameliyatlı yağ aldırma yani tıbbi ismi "Liposuction" olan yöntemdir. Bu yöntemle bölgede bulunan yağlar özel tıbbi cihazlar yardımıyla emilerek hastadan alınmaktadır. Bu emilim işlemi, birçok kişinin yaptırdığı vakumlama yöntemi ile gerçekleştirilir. Bu tür ameliyatlar duruma göre genel ya da lokal anestezi altında yapılır ve birkaş saat sürebilir. Bu ameliyatla yağ olan bölgeye çok küçük delikler açılarak bölgedeki yağlar emilerek vücut dışına çıkarılır. Hastalar, ameliyatın bittiği gün iyi bakılmak ve temiz bir ortamda dinlenmek üzere taburcu edilir. Ameliyat sonrası bölgede uyuşmalar ve küçük ağrılar olabilir. Ağrılar dayanılmaz hale gelirse, doktorunuza acilen başvurmanızda fayda vardır. Bu yöntem ile vücudun birçok bölgesindeki yağlar kolayca alınmaktadır. Yağlar alınmadan önce o bölgeye özel bir sıvı enjekte edilmektedir. Bu yöntemle vücudun bazı yerlerinde oluşan kist yağ bezeleri de alınmaktadır. Ancak, bu yöntem gözaltında ve yüz kısmında uygulanmamaktadır.

Diğer bir yöntem ise ameliyatsız olarak gerçekleştirilen yağ aldırma yöntemidir. Bu yöntemin tıbbi ismi "Zeltiq" yöntemidir. Ameliyatsız bölgesel yağ aldırma yöntemi, son zamanlarda geliştirilen bir yöntemdir. Ameliyatlı yağ aldırma yöntemlerine kıyasla çok daha kolay ve etkilidir. Birçok insan bölgesel yağ aldırma işlemine karar verdiğinde tercihini ilk olarak bu yöntemden yana kullanmaktadır. Ancak, bu kadar kolay bir yöntemin fiyatı, ameliyatlı olana göre daha fazladır. Sağlık söz konusu olduğunda, insanlar bu tür masraflardan kaçınmamaktadır. Bu yöntemin geliştirilmesi, tıp uzmanları tarafından bir devrim olarak görülmektedir. Bu yöntem, kişilerin ciltlerine ve kas dokularına zarar vermeden bölgesel yağ aldırma işlemini tamamlamaktadır. Son derece ağrısız bir yöntem olan Zeltiq, sadece kişilere biraz soğukluk hissi vermektedir. Bunun dışında başka sorunlar görülmemektedir. Bu yöntemle bölgedeki yağlara dondurucu bir soğuk uygulanarak yağlar donarak özelliğini kaybetmektedir. Böylece yağların yüzde 40'ında azalmalar gözlemlenmektedir.

Bölgesel Yağ Aldırmanın Riskleri

Bölgesel yağ aldırma yöntemlerinin bazı riskleri bulunmaktadır:
  • Doku hislerinde değişiklikler meydana gelebilir.
  • Bu ameliyatlarda kanama riski mevcuttur.
  • Her ameliyatta olduğu gibi anestezi riskleri bulunmaktadır.
  • Yağ aldırılan bölgedeki izler uzun süre geçmeyebilir ve kalıcı hasarlar bırakabilir.
  • Yapılan işlemlerden sonra bölgede enfeksiyonlar görülebilir.
  • İşlem sonrası kanların pıhtı oluşturması gibi riskler mevcuttur.

Bölgesel Yağ Aldırma Zararlı mıdır?

Bölgesel yağ aldırma yöntemleri, kimi uzmanlara göre zararlıdır, kimi uzmanlara göre ise zararı bulunmamaktadır. Bu nedenle, en doğru adım doktorunuza bu konu hakkındaki görüşlerini sormaktır. Genellikle doktorlar, bu yöntemlerin alınacak yağ miktarına göre değişiklik gösterdiği kanısındadırlar. Alınacak yağ miktarı arttıkça ameliyat riskleri de artmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bu yöntemlerle yağ aldıran insanların ölümcül tehlikelerle karşılaştıkları da görülmüştür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni