Gaz Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Gaz Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gaz Yağı

Gaz Yağının Tanımı ve Tarihçesi

Gaz yağı, çoğumuzun duyduğu bir terimdir. Bu yağ, geçmişte çok daha yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Yanıcı bir yağ olan gaz yağı, petrol rafinelerinde petrolden sonra elde edilen bir yakıt türüdür. Benzin kadar yanıcı etkisi olmasa bile, gaz yağı yine de yanıcı bir petrol özelliği taşımaktadır.

Gaz Yağının Kullanım Alanları

Gaz yağı günümüz otomobillerinde kullanılmamaktadır. Aslında, günümüzde pek fazla kullanılmayan gaz yağı, geçmişte en çok "gaz lambası" adı verilen ve insanların yaygın olarak kullandığı aydınlatıcı bir araç için kullanılmıştır. Elektriğin ve ampulün henüz bulunmadığı zamanlarda, gaz yağı lambaları her evde bulunmaktaydı. Bu lambalar gaz yağı ile çalıştığı için, insanların gaz yağına duyduğu ihtiyaç oldukça fazlaydı. Elektriğin günümüzde yaygınlaşması ile gaz yağı lambalarının kullanımı sona erdi ve bu yağa duyulan ihtiyaç oldukça azaldı.

Gaz Yağının Özellikleri

Gaz yağı direkt olarak yanmamaktadır. Bu yağı yakmak için bir bez veya çaput parçası ile tutuşturmak gereklidir. Uzun süreler boyunca küçük bir bez parçası ile yanmaya devam edebilir. Bu nedenle, çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır.

Gaz Yağının Farklı Kullanım Alanları

  • Gaz yağları içerisine eklenen ekstra maddelerle jet yakıtı olarak kullanılmaktadır. Adı "gaz yağı" olduğu için kesinlikle uçucu bir gazmış gibi düşünmemek gerekmektedir. Çünkü bu yağ oldukça sıvı halde olup, bir yağ gibi kayganlık hissi vermektedir.
  • Eskiden aydınlatmada kullanılan meşalelerde bu yağ, meşalenin ucundaki beze sürülerek uzun süreler boyunca yanmaktaydı.
  • Zift ve boya işlerinde kullanılan araçların temizlenmesinde gaz yağı bir tiner niteliği görmektedir. Asfaltı son derece güçlü etkisi ile ince hale getirmektedir.
  • Gaz yağı, kolay bir şekilde sobaları tutuşturmaya yarar. Bu nedenle sobalı evlerde kullanılan pratik bir soba tutuşturma gereci olmaktadır. Çok hızlı alevlendiği için soba tutuşturma işleminde oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Bu yağı araçlarımızın çamurluk kısımlarındaki zift ve şerit çizgisinin boyasından arındırmak için de dikkatli şekillerde kullanabiliriz.

Gaz Yağının Saklanması ve Güvenlik Önlemleri

Kullanım alanlarını bu şekilde sıraladığımız gaz yağı, çocukların kesinlikle ulaşamadığı ve güneş ışığının almadığı yerlerde ağzı kapalı şekillerde saklanmalıdır. Bu yağlar genelde şeffaf renklidir fakat bazı firmalar bu yağlara renk verirler. Bu, göze veya cilde çok fazla temas ettirilmemelidir. Temas etmesi halinde bol köpüklü su ile yıkanmalıdır. Gaz yağının kullanımı günümüzde oldukça azalmıştır. Bu madde yerini diğer petrol ürünlerine bırakarak artık ortadan kalkmaya başlamıştır. Fakat her ne kadar kullanım dışı olsa bile hala bazı kullanım alanları vardır. Bu yağ eğer sizin de işinize yarayacaksa, tekstil makine parçalarının satıldığı yerlerde, petrol ofislerinde ve boya işleri yapılan yerlerde bulabilirsiniz. Bu madde yanıcı ve cilde zarar vericidir. Bazı ev haşereleri bu yağdan oldukça etkilenirler. Bu nedenle evinizde böceklerin imha edilmesinde bu yağı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gaz yağı benzin kadar uçucu bir madde değildir. Gaz haline getirmek için bazı cihazlara ihtiyaç duyulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yağ Bitkileri Hangileridir?

Yağ Bitkileri Hangileridir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Soğan Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soğan Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Kantaron Yağının Faydaları?

Kırmızı Kantaron Yağının Faydaları?

Kenevir Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kenevir Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?