Jojoba Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Jojoba Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağı, simmondsia chinensis adında bir bitkinin tohumlarından elde edilen bitkisel yağlardan biridir. Bitki Afrika ve Kuzey Amerika'nın güneybatısında yetişmektedir. Tat bakımından fındığa benzemektedir. Genelde aktarlardan temin edilip kullanılan bir yağdır. Bitki işlenerek sıvı balmumu kıvamına getirilip kozmetik alanda özellikle güneş kremi ve nemlendiricilerde kullanılır. Özellikle cilt bakımında önemli bir yere sahiptir. Raf ömrü uzun bir yağdır. Güneşe temas ettirilmeden serin bir yerde muhafaza edilmesi gerekir.


Jojoba Yağı Saça Faydaları Nelerdir?


Jojoba yağı saç sağlığı içinde kullanılabilir. Saçlara canlı ve parlak bir görünüm kazandırır. Kafa derisine birkaç damla sürülebilir. Saç dökülmesini önler. Saçların daha sağlıklı ve hızlı uzamasını sağlar. Yağ güzellik adına üretilen saç bakımı ürünlerinde sıkça tercih edilen yağlardan biridir. İçeriğinde bulunan doymuş ve doymamış yağlar saç foliküllerine derinlemesine nüfus ederek saç köklerini kuvvetlendirir, yeni saç oluşumunu sağlar. Saçların gürleşmesini ve daha çabuk uzamasını sağlar. Saçlarda nem oranını arttırır ve kurumaya eğilimi olan saçları nemlendirir. Jojoba yağı badem yağı ve hakiki zeytinyağı ile kullanıldığında kafa derisinin uyarılmasını sağlar.


Jojoba Yağı Saça Nasıl Uygulanır?


Saçın Uzunluğuna göre yeterli oranda jojoba yağı mikrodalgada ısıtılır. Mikrodalga yoksa yağ benmari usulü ile de ısıtılabilir. Yağ el yakmayacak ısıya ulaştığında yağ parmak uçlarıyla saç diplerine temas ettirilmeden tüm saça uygulanır. Parmak uçlarıyla tüm saça yedirilip saç bir bone yardımıyla kapatılır. Yaklaşık 20 dakika bekletildikten sonra saçlar normal bir şampuanla yıkanarak yağdan arındırılır.


Jojoba Yağı Cilde Faydaları Nelerdir?


Jojoba yağı cilde sürüldüğünde cilt tarafından hızlı bir şekilde emilir ve cildi nemlendirir. Cilt alerjilerine karşı faydalıdır. Ciltte var olan lekeleri gidermek için kullanılabilir. Cilt bozukluklarını tedavi etmenin kolay ve etkili bir yoludur. Ciltte oluşan akneler ve sivilceler içinde faydalıdır. Ciltte mükemmel bir temizleyici görev yapar. Cildi derinlemesine temizler. Vücut ve ciltteki yağ oranını dengede tutar. Yıpranmış hücrelerin onarılmasını sağlar. Cilde esneklik katarak tıkalı gözeneklerin açılmasını sağlar. Karın bölgesinde oluşan çatlaklar üzerinde faydalıdır.


Jojoba Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Jojoba yağı ister cilde ister saça uygulansın direkt olarak uygulanmamalıdır. Yağda bir miktar avuç içine dökülerek eller birbirine sürülüp yayılarak yağın elde ısıtılması gerekir. Cilt lekelerine ya da ciltte var olan diğer sorunlar için parmak uçlarıyla bölgeye masaj yapılarak sürülür. Özellikle gece yatarken sürmek ve sabaha kadar bekletmek daha etkili olur. Dudak çatlakları ve dudak bakımı için jojoba yağı balmumu ile karıştırılarak dudak balmı yapılıp kullanılabilir. Bunun için 1 tatlı kaşığı kadar balmumu eritilir ve içine bir tatlı kaşığı jojoba yağı eklenip karıştırılarak ocaktan alınır. Gül yağı ya da nane yağından birkaç damla damlatılıp hazırlanan karışıma aroma katılabilir. Karışım ufak bir kavanoz içine alınıp soğutulduktan sonra kullanılmaya başlanabilir.


Jojoba Yağı Diğer Faydaları Nelerdir?

Mantara karşı iyi gelir: Özellikle ayaklarda oluşan ve enfeksiyona yol açan farklı mantar türleri bulunmaktadır. Bu mantar türleriyle mücadele etmek için jojoba yağı kullanılabilir. Yağ ayrıca siğil ve atlet ayağı gibi durumlara karşıda faydalıdır. Ayaklarda düzenli kullanıldığında ayakların daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlar.

Bakterilerle mücadele eder: Jojoba yağı sağlık için oldukça faydalı bir yağdır ve bu faydası içeriğinde yer alan antimikrobik özelliktendir. Birçok bakteri türüne karşı etkili olan jojoba yağı özellikle staphylococus aureus adlı bakteriye karşı etkilidir. Bu bakteri sebebiyle oluşan hemen hemen tüm hastalıklara karşı kullanılabilir. Egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında da faydalıdır.

Böcek sokmalarına karşı iyi gelir: Özellikle sivrisinek sebebiyle ciltte oluşan kızarıklık ve kaşıntı için fayda sağlar.

E vitamini: Jojoba yağı içinde yer alan E vitamini sayesinde kılcal damar duvarını güçlendirir. Bu sayede cilt esnekliğini ve nemini arttırır. UV ışınlarına karşı cildi korur.

B vitamini kompleksi: B vitamini vücudun genel sağlığı için oldukça önemi olan bir vitamindir. Vücutta genel hormon dengesini sağlamak için B vitamini önemli rol oynar. Vücutta hücre hasarını onaran bir görev üstlenir.

Alzheimer hastalığına karşı iyi gelir: Alzheimer hastalığında hastaya yağ ile masaj yapılırsa hastada rahatlama sağlanabilir. Bu etkisi yapılan araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır.

Dudak sağlığı: Dudak sağlığını korumak için kullanılabilecek etkili bir üründür. Dudaklara sürüldüğünde dudakları dış etkenlere karşı koruyan bir bariyer oluşturur. Daha yumuşak ve esnek bir görünüm kazanmasını sağlar.

Ayak sağlığı: Ayaklarda özellikle ayak topuğunda oluşan çatlaklar için kullanılabilir. Ayak çatlaklarının yumuşamasını ve düzenli kullanımlarda yok olmasına yardımcı olur. Ayağa sürülüp üzerine bir çorap giyilerek bir saat kadar bekletildiğinde etkileri kısa sürede fark edilebilir.


Jojoba yağı zararları nelerdir?

Jojoba yağı dışarıdan haricen kullanıldığında oldukça faydalı ve zararsız bir üründür. Hassas bünyelerde ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ağız yoluyla kullanımı güvenilir değildir. İçeriğinde yer alan erüksit asit kalp hasarı başta olmak üzere farklı yan etkilere neden olabilir.

Jojoba Yağı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Argan Yağı Ne İşe Yarar?

Argan Yağı Ne İşe Yarar?

Haber Bülteni

Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Gül yağının faydaları, gül yağı pembe, kırmızı ve beyaz güllerden elde edilmektedir. Gül yağının hem cilt için hem de genel sağlık adına faydaları sayılamayac[...]

Kril Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kril Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kril yağı, karidese benzeyen küçük bir deniz canlısından elde edilen bu yağ son yıllarda Omega 3 bakımından zengin olması ile çok bilinen ve kullanılan bir yağ halin[...]

Çuha Çiçeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çuha Çiçeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çuha çiçeği yağı, Doğu, Orta Amerika'da yetişen bir tür kır çiçeğidir. Dış mekanlar için tercih edilen çuha çiçeği halk arasında on bir ay çiçeği, bahar çi[...]

Haşhaş Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Haşhaş Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Haşhaş Yağı, Haşhaş yumuşak yapraklı ve çiçekli, 1,5 metreye kadar uzayabilen yıllık bir bitkidir. Kapsülü afyon adlı uyuşturucu, haşhaş tohumu ise "haşhaş yağ[...]

Shea Yağı (Karite) Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Shea Yağı (Karite) Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Shea Yağı (Karite), doğadaki en besleyici, saf yağlar arasındadır. Dokusu kremsi yapıda olduğundan kullanımı ve uygulaması oldukça kolay olur. Kıvamı tereyağına yak[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6