Uçucu Yağlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Uçucu Yağlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Uçucu Yağlar

Gün içerisinde kullandığımız birçok çeşidi olan ve oldukça faydalı olan yağlar arasında uçucu yağlar önemli bir yer tutar. Uçucu yağlar, bitkilerden ve diğer bitkisel droglardan farklı yöntemler ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olan, kristalleşebilen, keskin kokular içerebilen ve su buharı ile taşınan yağ benzeri karışımlardır. Uçucu yağlar, birçok aromatik ve kokulu etken maddeler içerir. Bu yağlar, dışarıda ya da evde ağzı açık bir şekilde bırakıldığında buharlaşabildiklerinden dolayı dikkatli bir şekilde saklanmalıdır. Bu özelliklerinden dolayı bu yağlara "uçucu yağ" denir. Bu yağlar arasında çok hoş kokanlar da vardır ve bunlara esans adı verilir. Uçucu yağlar, genellikle sıcak iklimlerde yetişen bitkilerden elde edilir, özellikle Akdeniz bölgesinde yaygındır. Bu yağlar çok pahalıdır fakat dayanıklı değillerdir ve genellikle renkli cam şişelerde saklanır.

Adaçayı (Acı Elma) Yağı

Adaçayı yağı antiseptik özelliklere sahip uçucu bir yağdır. İçerdiği bazı bileşenler yüksek miktarda olduğu için dikkatli kullanılmalıdır, zira zehirli olabilir. Hoş bir tadı ve kokusu vardır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında suya birkaç damla eklenerek gargara olarak kullanılabilir. Bebeklerde karın bölgesine masaj yapıldığında gaz sancılarını etkili bir şekilde azaltabilir. Ancak hamile kadınlarda düşüğe neden olabileceği yönünde araştırmalar bulunmaktadır.

Çam Terebentin Yağı

Çam terebentin yağı, badem yağı ile bire bir karıştırılıp saç diplerine uygulandığında kepeği önlemeye yardımcı olur. Bu karışım, avuç içine sıkılan şampuanın içine de eklenebilir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, antiseptik özelliklere sahiptir. Avustralya’nın doğu sahilinde yetişen çay ağacının (Melaleuca Alternifolia) yapraklarından elde edilir. Keskin bir kokusu vardır ve Hint defnesi yağı olarak da bilinir. Çay bitkisinin (Camellia Sinensis) yağıyla karıştırılmamalıdır. Aborijinler, çay ağacı yaprağının suda kaynatılıp içildiğinde boğaz ağrılarını giderdiğini, macun haline getirilip yaralara uygulandığında ise enfeksiyonu önlediğini keşfetmişlerdir.

Lavanta Yağı

Lavanta yağı, lavanta bitkisinin çiçeklerinden elde edilen bir uçucu yağdır. İçeriğinde linalol ve linalil asetatlar bulunur. Uzun süredir parfümlerde ve aromaterapide kullanılmaktadır. Stres ve kaygıyı azaltır, rahatlama sağlar. Almanya'da lavanta yağı içeren kapsüller, kaygı bozukluğu (anksiyete) tedavisinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır ve Lasea (Silexan) ticari isimleriyle satılmaktadır. Antibakteriyel özelliği nedeniyle ev yapımı temizlik ürünlerinde sıkça kullanılır.

Nane Yağı

Nane yağı, dekonjestan özelliklere sahiptir. Mide ağrısına iyi gelir; suya birkaç damla eklenip içilebilir. Baş ağrısını gidermek için birkaç damla ile şakaklara masaj yapılabilir. Diş macunlarında ve ağız çalkalama sıvılarında kuvvetli kokusu ve tadı kullanılır. Eşek arısı, karınca ve hamam böceği gibi bazı küçük böceklere karşı etkilidir. Kozmetiklerde ve parfümlerde sıkça kullanılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aytunca

26 Temmuz 2024 Cuma

Adaçayı yağı gerçekten bebeklerde karın bölgesine masaj yapıldığında gaz sancılarına iyi geliyor mu? Hamile kadınlar için neden tehlikeli olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aytunca, adaçayı yağı bebeklerde karın bölgesine masaj yapıldığında gaz sancılarına iyi gelebilir, ancak bu tür uçucu yağların bebeklerde kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiğini unutmamalısın. Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için adaçayı yağı gibi güçlü yağlar cilt tahrişine neden olabilir. Bu nedenle, böyle bir uygulamayı denemeden önce bir çocuk doktoruna danışmak oldukça önemlidir.

Hamile kadınlar için adaçayı yağı tehlikeli olabilir çünkü adaçayı yağı uterus kaslarını uyarıcı etkiye sahip olabilir ve bu da erken doğuma veya düşük riskine yol açabilir. Ayrıca, bazı uçucu yağlar hormonal dengeyi etkileyebilir, bu da hamilelik sırasında istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, hamilelik sürecinde adaçayı yağı ve benzeri uçucu yağların kullanımından kaçınılması önerilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yağ Nasıl Eritilir?

Yağ Nasıl Eritilir?

Ozon Yağı Faydaları Nelerdir?

Ozon Yağı Faydaları Nelerdir?

Kandaki Yağ Oranı Yüksekliği

Kandaki Yağ Oranı Yüksekliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarımsak Yağı Nasıl Yapılır?

Sarımsak Yağı Nasıl Yapılır?

Kinoa Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kinoa Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Göz Kapağında Yağ Bezesi

Göz Kapağında Yağ Bezesi

Yılan Yağı Zararları Nelerdir?

Yılan Yağı Zararları Nelerdir?

10 60 Motor Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

10 60 Motor Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?