Adaçayı Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Adaçayı Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Adaçayı Yağı

Adaçayı yağı, adaçayı bitkisinin gri ve yeşil yapraklarından elde edilen oldukça güçlü bir kokuya sahip bir uçucu yağdır. Market ve aktar raflarından kolaylıkla temin edilebilen bu yağ, bitkinin yapraklarının buhar yöntemi ile damıtılmasıyla elde edilir. Adaçayı yağının çeşitli türleri mevcuttur; Salvia officinalis, Salvia triloba ve Salvia sclarea bunlar arasında yer alır. Adaçayı yağı, sağlık açısından birçok fayda sunar ve uzun yıllardır şifa amacıyla kullanılmaktadır.

Adaçayı Yağının Faydaları Nelerdir?

Cilt Bakımı

Adaçayı yağı, cilt bakımı için yaygın olarak kullanılır. Hassas cilt tipine sahip olan kişiler, yağı doğrudan kullanmak yerine farklı uçucu yağlarla karıştırarak kullanabilir. Cilt ve harici kullanımda mantar, iltihap, bakteri gibi pek çok soruna karşı fayda sağlar. Adaçayı yağı, cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır, kırışıklıkları engeller ve cildi dış etkenlere karşı korur. Ayrıca ciltte yağ dengesini koruyucu etki yaratır ve bu nedenle hem kuru hem de yağlı ciltler için rahatlıkla kullanılabilir.

Ağız ve Diş Bakımı

Diş eti hastalıklarına karşı kullanılabilecek doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Nane, ekinezya ve karanfil yağı ile karıştırılarak kullanıldığında, ağız ve diş sağlığı için çalkalama yöntemiyle uygulanabilir. Diş ve diş etlerinde oluşan iltihaba iyi gelir. Hazırlanan karışım bir çay bardağı su ile karıştırılarak gargara suyu olarak kullanılabilir. Ayrıca ağız içinde oluşan yaralara karşı da oldukça faydalıdır.

Sindirim Problemleri

Şişkinlik, mide ekşimesi, gaz sıkıntıları ve mide ağrılarına karşı adaçayı yağı kullanılabilir. Yağ, avuç içine damlatılarak karın bölgesine masaj yapılır. Ancak cildin tahriş olmasını engellemek için farklı yağlar veya bir miktar su ile inceltilmesi gerekir. Sindirim sıkıntısına karşı adaçayı yağı bir bardak suya bir iki damla damlatılarak da içilebilir.

Rahatlatıcı Etkisi

Kaygı, endişe, stres, depresyon ve uyku problemlerine karşı adaçayı yağı kullanılabilir. Bu alanlarda adaçayı yağının buharını koklamak ya da yağ ile masaj yapmak gerekir. Ayrıca adaçayı yağı banyo suyuna eklenerek rahatlatıcı etkisinden yararlanmak mümkündür.

Menopoz

Adaçayı yağı, menopoz döneminde ortaya çıkan şikayetleri azaltmak için de kullanılabilir. Çarpıntı, ateş basması, sinirlilik hali ve baş ağrısı için oldukça faydalıdır. Adaçayı yağı, başka yağlarla inceltilerek veya ayaklara masaj yapılarak kullanılabilir. Yine banyo suyuna da karıştırıldığında faydalarından yararlanmak mümkündür.

Adet Sancıları

Adet döneminde ortaya çıkan kramp, sinirlilik hali ve mide bulantısı gibi sorunlara karşı adaçayı yağı iyi gelir. Özellikle badem yağı ile karıştırılarak karın bölgesine masaj yapılabilir.

Alzheimer

Yapılan bir araştırmaya göre, adaçayı yağının Alzheimer hastalığına karşı iyi geldiği belirtilmiştir. Adaçayı yağı, Alzheimer hastalarında düşünme, anlama ve beceri gibi konularda faydalı olmaktadır.

Bebekler

Adaçayı yağı, bebeklerde oluşan gaz problemlerine karşı da oldukça faydalıdır ve bu alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak adaçayı yağı, 2 yaşından küçük bebekler için uygun bir yağ değildir. İçeriğinde oldukça güçlü maddeler bulunması nedeniyle gebelik döneminde ve 2 yaş altı bebeklerde kullanımı önerilmemektedir. 2 yaş üstü bebekler için de mutlaka doktora danışarak kullanılması gerekmektedir.

Adaçayı Yağının Zararları Nelerdir?

  • Adaçayı yağının uzun dönem kullanıldığında zihinsel problemlere yol açabileceği belirtilmiştir.
  • Gebelik döneminde kesinlikle kullanılması önerilmemektedir. Gebelerde rahim kaslarını hareketlendirerek düşük yapmaya neden olabilir.
  • Tansiyon, şeker ve epilepsi hastaları için kullanımı uygun olmayan bitkisel yağlardan biridir. Tansiyon yükselmesine ve şekerin düşmesine yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yağ Bitkileri Hangileridir?

Yağ Bitkileri Hangileridir?

Limon Yağı Nasıl Yapılır?

Limon Yağı Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni