Atık Yağ Özellikleri ve Zararları
22 Haziran 2024

Atık Yağ Özellikleri ve Zararları

Atık Yağların Çevre Üzerindeki Etkileri

Atık yağlar, bilindiği üzere çevreye birçok olumsuz etkiler vermektedir. Bu etkiler, bizlere doğrudan etki etmese bile gelecekte çocuklarımıza ve torunlarımıza sağlıklı bir çevre bırakmamızı engellemektedir.

Atık yağların çöp alanlarına dökülmesi ya da kanalizasyon sistemlerine karışması, birçok canlının hayatını tehlikeye sokmaktadır. Bu nedenle atık yağlarımızı bir yerde biriktirmeliyiz. Bu davranışımız, diğer insanlara örnek bir davranış sergilememizi sağlayarak oldukça olumlu bir etki yaratacaktır.

Atık yağlar, çevreye olumsuz etkileri yanı sıra deniz canlılarının yaşamlarını da tehlikeye atmaktadır. Küresel ısınmayla birlikte, deniz canlılarının ölümleri ve diğer doğa canlılarının cesetlerinin artması gibi sorunlar çoğalmaktadır. Toprağa dökülen bir atık yağ, yıllarca hatta yüzlerce yıl toprağa etki ederek toprağın verimini düşürmektedir.

Bu yağların bir yerde biriktirilerek uygun şekillerde imha edilmesi, çevreye büyük iyilikler yapmamız anlamına gelmektedir. Bu örnek davranışı siz de göstererek komşularınızın sizlerden örnek almasını sağlayınız. Bu sayede gelecek nesillere daha temiz ve daha yaşanılır bir dünya bırakmış olacaksınız.

Belediyeler ve Atık Yağ Toplama

Atık yağlar, zararlarından dolayı bazı belediyeler tarafından ödüllü olarak toplanmaktadır. Belediyelerin bu davranışı, insanların atık yağları çöplere ya da lavabo giderlerine dökmelerini engelleyerek bizlerin ve çocuklarımızın yaşamlarını daha garanti altına almaktadır.

Fakat her ne kadar böyle uygulamalar olsa bile insanlar bu atık yağları yine de bir şekilde toprağa dökmektedir. Mutfak çöpüne dökülen bir yağ, en geç üç gün içinde toprağa dökülmektedir. Kanalizasyon giderlerine dökülen bir yağ, en geç iki ya da üç gün içinde ya toprağa ya da bir akarsuya karışmaktadır. Bu nedenle atık yağlarımızı hiçbir zaman bu şekillerde imha etmemeliyiz.

Bazı belediyeler, örneğin 5 litre atık yağ biriktirene 1 litre Ayçiçek yağı vermek gibi uygulamalarla insanları yağ biriktirme konusunda teşvik etmektedir. Restoranlar, düğün salonları gibi yerlerde aylık olarak litrelerce yağ atık olarak çöpe gitmektedir. Bu konuda daha duyarlı olunmalıdır.

Atık Yağların Yeniden Kullanımı ve Tehlikeleri

Yağlar, içerisinde E vitamini bulunması ve bol miktarda enerji vermesi nedeniyle hemen her yemekte tüketilmektedir. Bu nedenle de atık yağ miktarı ülkemizde de oldukça fazladır. Atık yağlar, gıda maddelerini kızartmak amacıyla kullanılır ve daha sonra bazı insanlar bu yağı tekrar kızartmalarda kullanmak üzere ayırırlar. Ancak bu yağ, ikinci kez kullanıldıktan sonra yine kalabilir. Bu yağ artık insanın tüketemeyeceği bir duruma gelir ve daha sonra ya çöpe ya da lavaboya dökülür.

Bu atık yağlar, büyük miktarda kanserojen içerdiği için toprak ve deniz canlılarının hızlı bir şekilde zehirlenerek ölmesine neden olmaktadır. Kullandıktan sonra bu yağları kesinlikle bekletilmemelidir. Bu yağ ne kadar bekletilirse o kadar çok oksitlenir ve bağışıklık sistemimize zarar verir. Bu da çocukların soğuklardan daha çabuk etkilenerek özellikle kış aylarında büyük hastalıklar yaşamasına neden olmaktadır.

Atık Yağların En Çok Oluştuğu Yerler

  • Hastaneler: Her gün binlerce hastanede 2-3 öğün yemekler yapılmaktadır. Pek fazla kızartma yemekler yapılmasa da yine de belli miktarlarda yağ kullanılarak atık hale dönüşmektedir.
  • Oteller: Birçok otel yemekhane bölümünde lüks yemekler yapmak amacıyla büyük miktarlarda kızartma yağları kullanılmaktadır. Bu da atık yağların miktarının çoğalmasına neden olmaktadır.
  • Turistik tesisler: Bu tesislerde ülkemize gelen turistlere ülkemizin nefis lezzetlerini göstermek ve onların ilgilerini çekmek amacıyla birçok yemek yapılmaktadır. Bunlardan kaynaklanarak birçok atık yağ yine toprağa gitmektedir.
  • Evlerde kullanılan yağlar: Yemeklerimizde kullandığımız yağlar atık hale gelmektedir. Bekletmek çok zararlı olduğu için bu yağları biriktirerek ağzı kapalı şekillerde uygun imha yerlerine verelim.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kimyon Yağı

Kimyon Yağı

Haber Bülteni