yag.gen.tr
yağ
Sosyal Medyada Paylaş
Köpek Yağı
Sakal Yağı
Atık Yağ Toplama
Yılan Yağı Nasıl Elde Edilir
Bebeklerde Balık Yağı Kullanımı
Çay Ağacı Yağı Sivilce
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır
Acı Kayısı Çekirdeği Yağı
Don Yağı
Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır
İguana Yağı
Susam Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Deve Dikeni Yağı
Zambak Yağı
Aspir Yağı Zararları
Zade Yağ
Örümcek Yağı
Balık Yağı Boy Uzatırmı
2 Zamanlı Motor Yağı
Gres Yağı
Beyaz Yağ
İnsan Yağı
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Biberiye Yağı Nasıl Yapılır
5w 40 Motor Yağı
Acı Elma Yağı Nasıl Kullanılır
Çörek Otu Yağı Sinüzite İyi Gelirmi
Yılan Yağı Saç Uzatırmı
Badem Yağı Nasıl Kullanılır
Hint Yağının Cilde Faydaları
Bronzlaştırıcı Yağ
Yılan Yağı Kullanımı
Yonca Yağ
Bölgesel Yağ Eritme
Yılan Yağı Zararları
Tüm Sayfalar >>









Yağ

Yağ, yüksek sıcaklıklarda dahi akışkanlığa karşı direnç gösterebilen, suya göre daha koyu bir kıvama sahip olan ve su ile karışmayan ancak farklı yağ çeşitleriyle karışabilen, karbon ve hidrojen içerikli maddelerdir. Petrolden, çiçeklere, meyvelerden, ağaçlara kadar pek çok kaynaktan farklı türlerde yağlar üretilebilmekte, kozmetik, yakıt, yiyecek, boya gibi değişik alanlarda kullanılabilmektedir.

Yağ Çeşitleri:

Yağ çeşitleri mineral ve organik olarak ikiye ayrılmaktadır. Mineral yağlar, sentetik yani yapay, çoğu zaman petrolden elde edilen, petrol yan ürünü olarak geçen, motorlu araçlarda boya, yakıt ve bakım amaçlı kullanılabilen yağlardır. Koruyucu amaçlı olarak kağıt, karton, kumaş ve gıda sektöründe de kullanılabilmektedirler. Araç motorlarının ömrünü uzatmak ve daha iyi çalışmalarını sağlamak için kullanılan yağlar, cila ve parlatıcı amaçlı sıvılar, parafin, vazelin gibi içerikler bu tür yağlardan oluşmaktadır.  Organik yağlar ise çoğu zaman doğadan, bitkilerden, meyve ve sebzelerden herhangi bir katkı maddesi eklenmeden üretilen yağlardır. Sentetik yani yapay yağlar daha çok karbon ve hidrojen içerirken organik yağlar daha çok oksijen içermektedir. Yemeklere katılan yağlardan, kozmetik sektöründe kullanılan yağlara kadar pek yağ çeşidi organik yağdır. Ayçiçek yağı, mısır yağı, susam yağı, badem yağı organik yağlara verilebilecek örneklerden bazılarıdır.

Yağ

Yağ Nasıl Üretilir?

Sentetik yağlar, yer altından çıkarılan petrol ve benzeri maddelerin ayrıştırılması sonucu elde edilirken organik yağlar zeytin, susam gibi yağ içeren bitkilerin doğal yollardan yağlarının süzülmesi ile elde edilmektedirler.

Yağ Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Yağ çeşitlerinin kullanım alanları oldukça geniştir. Sentetik yağlar, boya, cila, bakım, yakıt, koruma amaçlı kullanılırken organik yağlar, saç, tırnak ve cilt güzelliği, yiyecekleri pişirme ve yiyeceklere tat verme amaçlı kullanılabilmektedirler.

Organik ve Sentetik Yağ Örnekleri:

Benzin: Petrolden üretilen ve yakıt amaçlı kullanılan bir sentetik yağ çeşidi.

Mazot: Ham petrolün damıtılmasıyla elde edilen sentetik yağ çeşitlerinden bir diğeri.

Gazyağı: Benzinin ardından elde edilen, özellikle lambalarda kullanılan bir sentetik yağ türü.

Parafin: Renksiz, kokusuz bir petrol yan ürünü. Yiyeceklerin, kumaşların, kağıtların ve cildin korunmasında, mum yapımında kullanılır. Vazelin de parafin yağı yani sentetik yağ içeren maddelerden biridir.

Ayçiçek yağı: Ayçiçeğinin çekirdeklerinden elde edilen organik bir yağ türü. Yemeklerde pişirme ve tat verme amaçlı kullanıldığı gibi birçok kozmetik firması tarafından kozmetik ürünlerin içerisine de katılmaktadır.

Zeytinyağı: Zeytinlerin preslenmesiyle elde edilen zeytinyağı başta yemek pişirme ve yemeklere tat kaçma amaçlı olmak üzere sabunlardan, kremlere pek çok kozmetik ürünün içerisinde de yer alan bir organik yağ çeşididir.

Tereyağı: Hayvansal yağlar içerisinde yer alan organik yağ türü tereyağı, hayvanlardan elde edilen sütün yağından üretilmektedir.

Susam yağı: Özellikle cildi ve saçı güzelleştiren etkisinden dolayı kozmetik sektöründe kullanılan organik bir yağ türü.

Badem yağı: E vitamini içeren yapısıyla cildi ve saçı yumuşatan, nemlendiren badem yağı da kozmetik amaçlı tercih edilen bir organik yağ çeşidi.

Karite Yağı: Afrika'da yetişen shea butter yani karite ağacının meyvesinden elde edilen karite yağı, saç ve cilt için yararlı bir organik yağ türü. 

Yayınlanma Tarihi : 30.07.2015 14:05:04

Yağ Yorumları ve Tartışma Forumları  
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik
 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Yağ"















Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yağ, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2016